1 jan. 2017 18:57

Dias Latinos tevreden over kick off

Zestigduizend bezoekers. Dat is waar festivaldirecteur Jörgen Raymann op mikt, voor de eerste versie van het herboren Dias Latinos, op 30 juni en 1 en 2 juli komend jaar.

Ambitieus. Maar de eerste tekenen zijn hoopgevend. De kick off Dias In Concert trok zaterdag ruim zeshonderd bezoekers naar Theater Flint. Er was een kille zaterdagavond in december voor nodig, om de Amersfoorters warm te maken voor een wederopstanding van misschien wel het meest populaire zomerfestival van de stad, dat in 2015 niet kon doorgaan wegens financiële perikelen.

Maar de liefhebbers van Latijns-Amerikaansemuziek in al haar verschijningsvormen stonden om 8 uur 's avonds al te trappelen van ongeduld aan de theaterpoorten, bestuurslid en Flint-directeur Harold Warmelink liep zich het vuur uit de sloffen om ze te verwelkomen, en de nieuwe festivaldirecteur Raymann had zijn meest funky pak aan getrokken om voor te gaan in het feest.

In de AFAS-zaal gingen de beentjes al snel van de vloer voor een massale workshop Kizomba, een ingetogen, zwoele dans, oorspronkelijk afkomstig uit Angola. ''Maar alle latin muziek vindt zijn oorsprong in Afrika, dus dit is hier helemaal op zijn plaats'', zo gaf Raymann de muziekgeschiedenis een originele draai.

BLIJ MET EEN DOORSTART

Op de klanken van deejay Dr. Feelgood deden Amersfoorters Gerry van den Brink en haar man hun best om zich de moves eigen te maken. ,,We hebben dit gemist, Dias was altijd ons favoriete festival. Echt leuke muziek, voor alle leeftijden, en er heerst een vriendelijke sfeer. We zijn erg blij dat er een doorstart komt, een feestje, dit!"

Ondertussen werd ruim baan gemaakt voor @Six, een gerenommeerde band uit Amsterdam, die alle varianten van de Caribische muziek in de vingers heeft. Stille kracht achter de band is bassist Lesley Joseph, die met zijn diep groovende stijl naam maakte bij band als Mai Tai, Jan Akkerman, Chris Hinze, Ronald Snijders en Denise Jannah. Een band uit het netwerk van de festivaldirecteur.

''Een prima eerste avond'', vond die dan ook. ''Voor een kick off ben ik zeer tevreden. We willen een divers programma bieden, kizomba is bijvoorbeeld erg populair in urban kringen, dat hoor je wel in de muziek, die elementen van reggaeton en hiphop in zich heeft. Maar we zijn ook op zoek naar goeie merengue en mariachi.

GEMELEERD PROGRAMMA

Ik ben opgegroeid met deze muziek, bij ons stonden Wilma en Heintje in de platenkast, naast Oscar D' Léon, de Venezolaanse salsa-legende. En zo'n band als @Six, die beheerst alle stijlen. We zijn nu bezig met het samenstellen van het programma voor het festival, het wordt heel gemeleerd, dat kan ik vast verklappen. Een stad als Amersfoort, met al die mooie pleinen, verdient zo'n festival, zeker in deze tijd van verzuiling. Muziek verbindt, en dat is nodig. We beginnen klein, maar de ambities zijn groot. Over vijf jaar willen we het grootste outdoor Latin-festival van Europa zijn.''

Bron: AD.nl

Delen